Första dagen i Paris

Vi spenderade ju påskhelgen i Paris, så här kommer lite bilder från vår första kväll och dag där. Första etappen av vår resa gick via tåg från Gävle till Arlanda. Det var lite svettigt en stund när vi stod på stationen, då tåget skulle avgå 09:15 men var försenat med 50 minuter. Lyckligtvis hade vi tänkt better safe than sorry med tågresan, och bokat den tidiga avgången. Så vi var ändå på Arlanda i samma stund som de öppnade incheckningen. Sedan satt vi några timmar och suktade utanför Starbucks, men vi var båda alldeles för mätta för att orka med någon kaffe. Det fick bli tidsfördriv med gratis wifi och tidning istället.Vi landade på Charles de Gaulle norr om Paris, varifrån vi tog tåget inåt staden till en större knytpunkt, Gare du Nord. Därifrån fick vi byta till metron och åka lite till. Vi bodde på ett jättebra budgethotell i 17:e arrondissementet, Hotel des Batignolles. Det är verkligen att rekommendera! Personalen där var väldigt trevliga och hjälpsamma, och läget är lagom centralt. Många mysiga restauranger och caféer i kvarteret. Vi hade faktiskt en helvegetarisk restaurang runt hörnet, men tyvärr var det bara lunchöppet och vid den tiden på dagen var vi alltid någon annanstans, för långt bort.
Vi var incheckade på rummet strax efter halv åtta, så vi nöjde oss med att utforska området till fots innan läggdags. Först blev det en sen middag på en sushirestaurang som hette Japikeo. Där kom maten in i små båtar. Originellt, men svårkäkat (tills jag kom på att man kunde vrida på båten, så att den funkade för vänsterhänta...) Vilket jag uppenbarligen inte hade kommit på ännu när denna bilden togs.


Efter middagen gick vi en sväng till och snubblade plötsligt över Moulin Rouge! Vi bodde tydligen närmare än vi trott. Tyvärr hade jag inte systemkameran med mig, utan fick nöja mig med mobilen. Vi tänkte gå tillbaka en annan dag och fota i dagsljus också, men det hanns aldrig med. Det får bli nästa gång istället. Då kanske vi ser en föreställning också!


Sedan gick vi till ett supermarket och köpte med oss billigt vin hem till hotellet. Kvällen avslutades med vin i plastglas och cigg från en fransk balkong. Här var våran gata i stan!Förmiddagen därpå hade vi avsatt för ett besök i Eiffeltornet! Jag var nervös redan när jag vaknade. Vi gick ner på hörnet och köpte nybakad baguette och åt frukost på rummet, tog metron en bit söderut och hoppade av någon station från Eiffeltornet. Här är den vackra undersidan av metrostationen vi gick av vid. Sen gick vi några meter till och upp på en bro som tog oss över Seine.När vi kom upp på bron fick vi första anblicken av Eiffeltornet i all sin prakt! Då var det även bra läge för turistfoto. Sen promenerade vi vidare längst Seine och hamnade till slut i kön till biljettluckan. Tråkigt nog fick vi veta där att toppen var avstängd. Men vi tänkte att andra våningen var bättre än inget och köade cirka 1 timme för att komma dit.Utsikten från andra våningen var underbar, men tyvärr skymdes sikten av snöfall. Redan här var jag lite vimmelkantig. Sa till André att det var tur att toppen var avstängd, att det dög bra för mig att vara på andra våningen. Kunde bara inte tänka mig att åka mer än dubbelt så högt till!Men så när vi traskade runt där på andra våningen, så upptäckte vi att folk stod i kö till vad som såg ut att vara hissen till toppen. Jag hade vid det här laget vant mig med höjden och kände mig ganska mallig över det, så vi tänkte "Har man chansen att åka till toppen så är det klart att man gör det!". Så vi köpte varsin ny biljett som tog oss upp till toppen. När vi nådde toppen hade det slutat snöa och utsikten därifrån var helt fantastisk! Men nog var det jobbigt att vara så högt upp! Jag tyckte att det svajade mest hela tiden. Men jag vågade! Ett steg i rätt riktigt när det gäller min höjdrädsla. Och verkligen, verkligen så himla värt det.

 


När vi kommit ner på fast mark igen var vi, förutom skakiga i benen, ganska hungriga. Så vi åkte vidare till Les Halles och åt pasta med pesto respektive foccacia på ett snabbmatshak. Sen ägnade vi bokstavligen timmar åt att hitta nya skor åt mig. Jag hade siktet inställt på ett speciellt par Nike Air max 90, men när jag hittade just den modellen visade det sig att den bara görs i herrstorlekar, 40 och uppåt. Enda gången jag varit besviken över att inte vara storlek 40 i skor (jag är ju ändå bara en ifrån!). Då var det bara att tänka om, och fortsätta jakten. Vi promenerade runt i Louvre hela eftermiddagen, men det blev inget skoköp. En Starbucks hann vi dock med, med våra namn på!Vårt sista stopp för dagen var Triumfbågen, för det låg ändå på hemvägen. När vi beundrat själva bågen en stund började vi istället beundra trafikanterna som vågar sig ut i rondellen kring Triumfbågen. Det är fanimig fyrfiligt där! Jisses.Vi strosade en bit längst Champs-Élysées och fotade vad som torde vara Louis Vuittons högkvarter. Sen köpte André en ny vårjacka på Zara, och sen var vi så trötta och överväldigade av Paris att vi åkte hemåt. Avslutade kvällen med ännu en sen middag på en restaurang ett stenkast från vårt hotell. Där tog vi sedan (för första gången någonsin, för min del) en öl på maten på uteserveringen. Det var en härlig första dag i Paris, och ännu härligare var det att avslutade den med sorlet från glada fransmän och fransyskor runt i kring oss på en uteservering i Wagram.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0